• Gratis verzending boven de 75 euro!
  • Betaal veilig met iDeal
  • Snelle en veilige levering

Poeira

Poeira

In 2000 besloot Jorge Nobre Moreira om, naast zijn werk als hoofdwijnmaker bij Quinta de la Rosa, zijn eigen project te starten. In Provesende, Cima Corgo, in de Vale do Pinhão, aan de rechterzijde van de rivier de Pinhão, kocht hij Quinta da Terra Feita de Cima. De quinta ligt temidden van de wijngaarden en olijfbomen. De wijngaard was aanvankelijk 2,5 hectaren groot, beplant met meer dan 60 jaar oude wijnstokken. Jorge heeft in 2000 nog 1,5 hectaren bijgekocht en beplant met nieuwe druivenstokken. In het oude gedeelte staan traditionele Portugese druivenrassen door elkaar heen en in het nieuwe de druivenrassen Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Barroca. Tijdens de zomer is het in de Cima Corgo vaak erg warm. De wijngaarden liggen echter naar het noorden gericht. Daardoor rijpen de druiven langzamer waardoor de beste aroma’s, smaak en zuren optimaal bewaard blijven. Dit is volgens Jorge Moreira van essentieel belang voor de wijnen die hij maakt. Na heel veel werk en doorzettingsvermogen werd Poeira (‘stof’ in het Portugees) geboren. Over Poeira zegt Jorge Moreira: “I want to make an elegant and balanced wine, not a heavy, tannin, boring wine. Generally speaking the Douro wines are based on tannins, while Poeira is based on the acidity”. A wine that reflects the vine and the terroir, with the minimum enological intervention to enable them to better express their origin. I want Poeira to be extremely drinkable and appealing when young but at the same time with the capacity to developin the bottle for years.” Inmiddels is 6,5 hectaren beplant met nieuwe druivenstokken (enkel voor rode wijn). Dit gaf Jorge de mogelijkheid om de tweede wijn van Poeira, Pó de Poeira, te introduceren. Dit laatst beplante perceel ligt naast de oude wijngaard, ook naar het noorden gericht. De Pó de Poeira heeft daarom veel gemeen met zijn grote broer Poeira, maar heeft een iets lichter karakter. De Pó de Poeira is grotendeels gemaakt met de druiven van de jongere wijnstokken. De eerste Pó de Poeira tinto werd gemaakt van de 2006 oogst. Jorge zegt over Pó de Poeira: “We have tried to make a wine with a unique personality, with an expressive aroma, with depth and freshness that characterises our wines. I believe that with its excellent tannins/acidity ratio, this is a highly gastronomic wine with good ageing potential.” Toen Jorge in 2004 een nieuw stuk wijngaard wilde aanplanten en de grond aan het voorbereiden was, ontdekte hij dat 1 hectare een totaal andere bodem- samenstelling heeft dan de rest van de wijngaard. Dit perceel bevat o.a. veel minder steen, is veel vruchtbaarder en beschikt over meer water in de bodem. Het ligt meer beschut en heeft minder zonuren dan de rest van de wijngaard. Dit perceel wordt betiteld als A klasse Port wijngaard, toch besloot Jorge om hier de Portugese witte druivenras Alvarinho te planten. Nu maakt hij hiermee de prachtige Pó de Poeira branco. Een volle wijn met mooie zuren en veel frisheid. De wijn kan mooi ouderen. Omdat de Alvarinho druif officieel niet gebruikt wordt in de Douro heet de wijn ‘Duriense Regional’ en niet ‘Douro D.O.C..’ In 2000 heeft Jorge 600 druivenstokken Cabernet Sauvignon geplant als experiment, met zeer succesvol resultaat. In november 2009 kwam de eerste Poeira Cabernet Sauvignon van de oogst 2007 op de markt, slechts 1000 flessen. Deze exclusieve wijn mag zich, net als de Poeira zelf, rekenen tot de top van Portugal. Robert Parker’s Wine Advocate #169 over Jorge Moreira: "As I travelled around the Douro, when I asked which young winemaker had the most potential to make a big splash in the future, there were several candidates, but one of the most popular answers was “Jorge Moreira”. Richard Mayson over Poeira: “Poeira is powerful but has more finesse than most of its peers. Moreira's intention is to manage the natural power of the Douro in order to produce something elegant, perhaps more akin to Niepoort's Charme than some of the heavily extracted wines that have appeared in recent years”. (Bron: Port and the Douro) -Robert Parker - Poeira 2004: 92/100, Poeira 2005: 92/100 -Wine International - Poeira 2001: 95/100, Poeira 2003: 94/100 -Wineanorak - Poeira 2001: 93/100, Poeira 2002: 95/100 -Wine Spectator - Poeira 2001: 91/100

4 Artikel(en)

per pagina

4 Artikel(en)

per pagina