• Gratis verzending boven de 55 euro!
  • Betaal veilig met iDeal
  • Snelle en veilige levering

Wijngeschiedenis Portugal

Voor onze jaartelling werden al druiven geteeld in het noorden van Portugal, in de dalen in verschillende streken tussen de stad Porto en de Spaanse provincie Galicia. De Romeinen kregen rond het jaar 0 van onze jaartelling de macht in Portugal en breidden het aantal wijngaarden uit over het hele land.

De Moren hebben na de Romeinen een aantal eeuwen geregeerd over Portugal. De wijnbouw stopte hierdoor grotendeels. De Moren dronken geen alcohol.

In de 12de en 13de eeuw werden de Moren verdreven uit Portugal, met hulp van de tempeliers van de Christen Orde, die onder direct bevel van de Paus opereerden.

300 jaar later onstond een levendige handel tussen verschillende landen waaronder Engeland en Nederland.

Portugal had veel koloniën in Azië, (Goa, Macau ), in Afrika, (Angola, Mozambique, Kaap Verdische eilanden, etc.), in Zuid Amerika (Brazilië), maar ook eilandengroepen zoals Madeira en de Azoren. Eén van de voornaamste produkten waarmee de Portugezen handelden waren kruiden.
Het woord thee, in het Engels ‘tea’, komt van de letters TEA die op de kisten met kruiden stonden, die de Portugesen verkochten aan de Engelsen:  Transporte de Erves Aromaticas, TEA.

De Portugese Gouden Eeuw

In de gouden eeuwen van Portugal, de 15de en 16de eeuw, werd veel Portugese wijn en kruiden geruild met Engelse wol. Engelse handelshuizen vestigden zich in de stad Porto. Portugal was een grote zeevarende, exporterende rijke natie geworden.

In de 18de eeuw werden de Franse wijnen door de Engelsen geboycot vanwege de vele oorlogen tusen beide landen. De Engelsen gingen op zoek naar andere mooie wijnen en kwamen terecht in de huidige portstreek. Ze vonden daar de nu zo geliefde zoete wijn , port. In 1765 kreeg Port een wettelijk beschermde naam en gebied. Dit werd gedaan door de toenmalige regering en met name door dr. Marques de Pombal. De portstreek is de eerste wettelijk beschermde naam van heel Europa. Pas in de 20ste eeuw kregen andere streken in Portugal wettelijke bescherming.

Halverwege de 19de eeuw werden de meeste wijngaarden in Europa verwoest door Phyloxera. Het duurde meer dan 50 jaar voordat nieuwe druivenstruiken konden worden geplant.

Tijdens de dictatuur van Salazar (+1889-1970), werd de meeste landbouwgrond war nu wijngaarden staan, gebruikt om granen te verbouwen. Creativiteit en ambitie werd de kop ingedrukt. Dat was immers een gevaar voor de dictatuur. Tijdens de dictatuur heeft het land op vele gebieden stilgestaan.

Na de Anjerrevolutie van 1974 werd konden veel mensen eindelijjk doen waar ze decennia lang van gedroomd hadden. Veel wijnbedrijven werden opgericht, graanvelden werden omgetoverd tot wijngaarden. De kwaliteit van de wijnen die gemaakt werd was vaak beroerd en de meeste wijn werd in Portugal zelf geconsumeerd.

In 1986 trad Portugal toe tot de EU. De landbouw en dus ook de wijnbouw, kon rekenen op grote financiële steun. Geïnvesteerd werd in het moderniseren van de wijnbedrijven en wijngaarden.

In 1990 werd de wijnclassificatie in Portugal in overeenstemming gebracht met de andere landen in de EU. Ook gingen steeds meer wijnproducenten kwaliteitswijnen maken. Tientallen wijnbedrijven, groot en klein, kwamen er in de jaren negentig ieder jaar bij.

Vooral in de Alentejo steeg het aantal wijnproducenten explosief. Vandaag de dag komt de meest gedronken wijn in Portugal uit de Alentejo.

De algehele kwaliteit van Portugese wijn is enorm gestegen, voornamelijk doordat vele wijnproducenten tegenwoordig met de tijd meegaan,  de modernste technieken gebruiken en zeer ervaren wijnmakers hebben die kennis op hebben gedaan in de vele andere wijngebieden die de wereld rijk is.

De combinatie van de authentieke inheemse druivenrassen met de modernste technieken en internationale kennis, zorgt voor prachtige wijnen, die zich onderscheiden van wijnen uit andere landen, maar aan kwaliteit uitblinken.